"Eaton" zapošljava najviše radnika u Sremskoj Mitrovici

Bez autora
Dec 26 2010

U preduzećima na gradskom području Sremske Mitrovice zaposleno je 6.800 radnika, dok ih je pre raspada zemlje, 1990, bilo više od 18.000, pokazali su podaci Gradske uprave za privredu i investicije. Samo u procesu privatizacije, gotovo 4.000 radnika ostalo je bez posla, a neka preduzeća više i ne postoje. U opštini posluje pet velikih, 23 srednja i 634 mala privredna društva. Prestali su da postoje: Mitrovička industrija ventila (MIV), Fabrika nameštaja i unutrašnje dekoracije "1. novembar", Fabrika obuće "Diana", Industrijska konfekcija "Sirmodeks", "Šećerana", Fabrika celuloze i papira "Matroz", na čijoj lokaciji treba da se podignu pogoni za reciklažu aluminijumskog otpada i kočionih uredaja. U stečaju su "Agroseme", "Mitros" i Brodogradilište "Sava", a privatizacija "Mitrosrema" je poništena i status te poljoprivredne organizacije je još neizvestan. U Novom drvnom kombinatu, Luci "Leget" i Žitoprometu "Bratstvo", broj zaposlenih je drastično smanjen nakon privatizacije. Danas ovde ima najviše zaposlenih u pogonu kompanije "Eaton", koja je kupila nekadašnji "Meler".

"Eaton" zapošljava najviše radnika u Sremskoj MitroviciU preduzećima na gradskom području Sremske Mitrovice zaposleno je 6.800 radnika, dok ih je pre raspada zemlje, 1990, bilo više od 18.000, pokazali su podaci Gradske uprave za privredu i investicije.

Samo u procesu privatizacije, gotovo 4.000 radnika ostalo je bez posla, a neka preduzeća više i ne postoje, tvrdi predsednik Opštinskog veća Saveza samostalnih sindikata Stevan Romakov i podseća da u opštini posluje pet velikih, 23 srednja i 634 mala privredna društva.

Prestali su da postoje: Mitrovička industrija ventila (MIV), Fabrika nameštaja i unutrašnje dekoracije "1. novembar", Fabrika obuće "Diana", Industrijska konfekcija "Sirmodeks", "Šećerana", Fabrika celuloze i papira "Matroz", na čijoj lokaciji treba da se podignu pogoni za reciklažu aluminijumskog otpada i kočionih uredaja.

U stečaju su "Agroseme", "Mitros" i Brodogradilište "Sava", a privatizacija "Mitrosrema" je poništena i status te poljoprivredne organizacije je još neizvestan.

U Novom drvnom kombinatu, Luci "Leget" i Žitoprometu "Bratstvo", broj zaposlenih je drastično smanjen nakon privatizacije.

Danas ovde ima najviše zaposlenih u pogonu kompanije "Eaton", koja je kupila nekadašnji "Meler". "Eaton" se bavi izradom elemenata za distribuciju električne energije i zapošljava više od 1.000 radnika. U planu je proširenje proizvodnih kapaciteta i povećanje broja zaposlenih.

Najveća privredna investicija ove godine bila je izgradnja livnice Sirmijum stil, koja zapošljava 220 radnika, a bavi se izradom čeličnih gredica za potrebe gradevinarstva. Planira se i izgradnja valjaonice u kojoj bi posao dobilo još 300 radnika.

Grad ima četiri industrijske zone, ukupne površine 930.00 kvadratnih metara. Mada su gotovo u potpunosti opremljene, podizanje malih i srednjih preduzeća u okviru industrijskih zona još je u samom povoju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik